Tutor Letak Wishlist Dalam Blog



Ini first time aku try untuk membuat tutor..selama ni hanya mengikut tutor je..jadi hari ni setelah direquest oleh Princess Momoy nak tunjukkan macam mana nak letak wishlist dalam blog..ia sangat mudah dan simple untuk dibuat..he he.. 


Contoh wishlist


1) Mula-mula login ke blogger.com dan pilih Design kemudian Add Page Elements


2) Tambahkan element HTML/Javascript.


3) Salin kod di bawah ini di kotak " Content" dan klik Save.

<form name=myform>
<input type="checkbox" name="mybox" value="wishlist anda" disabled />wishlist anda <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="wishlist anda" checked />wishlist anda <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="wishlist anda" disabled />wishlist anda <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="wishlist anda" checked />wishlist anda <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="wishlist anda" disabled />wishlist anda <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="wishlist anda" disabled />wishlist anda <br />
</form>


 Perkataan yang di "bold" kan di atas perlu diubah mengikut kehendak korang..


"Wishlist Anda" sila ubah kepada wishlist yang korang nak..


Perkataan "disabled" dan "checked" juga perlu diubah.."disabled" untuk wishlist yang belum tercapai dan "Checked" untuk wishlist korang yang sudah tercapai..


4) Jika tiada error...tadaaa..dah siap pun..


Jika ada masalah atau sebarang ketakfahaman untuk tutor ni sila contect saya okay.. :)


p/s : Sila klik ctrl C untuk copy..Selamat Mencuba !

12 Heart Beats:

eesyaheera said... [Reply to comment]

fuyooo dah buat tutorial! hihi

Shafiq Rosli said... [Reply to comment]

tutorial yg best..=)

ferra said... [Reply to comment]

hohoooo.. i pon cari yg ni.. tp i xnk buat lah. smlm i nak wat yg 'home' tu tkar karton pape, last2 x jadik n xleh dah btol kan. menci!

zuhanismohamed said... [Reply to comment]

@eesyaheera

ahaha..saje je try..hihi

zuhanismohamed said... [Reply to comment]

@ferra

ala..cmtu ke..kena try banyak kali ferra baru boleh jadi ni..he he

zuhanismohamed said... [Reply to comment]

@Shafiq Rosli

hehe..cmtu boleh la try :)

ferra said... [Reply to comment]

zuahnis. i da bjaya wat menda ni. seronok pulak hehe. tenks wat tutor ni. k

zuhanismohamed said... [Reply to comment]

@ferra


kan dah jadi ni..hehe..okay..sama2 :)

echah mashuri said... [Reply to comment]

perghhh...tutorial:)..nnti kalau ada masa nak buatla.eeheh

Anis izyan Abd Rahman said... [Reply to comment]

mantoppp3x!! nak wat nie!

CIK CIRA said... [Reply to comment]

dtg blog awk..thanz bg info percuma... ^_^

.::: Princess MOMOY :::. said... [Reply to comment]

wahhh...tengkiu dear =)
boleh la momoy try...hihi
sayang kamu
Saya Blogger TERENGGANU

Sebab Mengapa HARIMAU MALAYA Tidak Boleh Ditukar Kepada HARIMAU MALAYSIA !!