Kenapa Farmasi..

haip haip..

alamak..ketandusan idea lah nak tulis entry blog ni..tetiba nak cerita pasal ni..Kenapa Farmasi??hehe..

dulu-dulu masa sekolah zaman biul-biul tak tahu pun kot pasal farmasi..dulu cita-cita semua nak jadi akauntan..ahli perniagaan ntah hapa-hapa lagi..hehe..tapi selalu lah pergi sana sebab nak beli ubat..so bidang skop tugas farmasi ni memang sumpah la tak tahu sangat..ingat kan just bagi-bagi ubat ke ape ke..

tapi..bila nak sambung degree..tetiba je rasa teringin nak ambil course farmasi..*ceh..tetiba :p * ..mak abah suruh ambik medic tapi gila lah sampai bila-bila pun tak akan ambil medic sebab saya amat pemalas tahap giga dan tak nerd kalau ambil medic dan nanti lama-lama mesti dapat symptom hypertension atau tachycardia sebab tension melampau..haha..

rahsia terbesar kenapa medic tiada dalam kamus hidup saya..saya amat takutkan bau hospital yang menyeramkan dan tak sanggup nak berdamping dengan mayat dan patients bergelumang darah sepanjang hayat :p

pernah satu hari bila rasa course ni susah kata kat diri sendiri..gila menyesal ambik course ni..susah tahap dewa subjek2 dia..tapi rasenya kadang-kadang best jugak kot..mane ade course yang senang je sumua..mesti ade pros and cons masing-masing right..?


yey..ini ubat saya buat sendiri okeh :)

tengok..itu kelebihan farmasi..kami belajar macam mana nak buat capsule..tablets..emulsion yang macam Scott's emulsion yang budak-budak suka sangat makan 2..hehe..dan segala bagai lagi bentuk medicine yang ada..

tapi walaupun farmasi..kami tetap kena belajar subjek2 yang budak medic kena belajar..macam microbiology..pathology..dan segala "gy" lah..so kira setaraf juga lah kan pharmacists dengan doctors.. :)

so jawapan kepada Kenapa Farmasi tak tahu lah dah terjawab ke belum..tuntasnya..gile lah ayat..haha..memang saya suka course ni dari dulu lagik lah..tak ada reason lain dah..penat cari jawapan sebenarnya :p

full stop..


best generation..thumbs up :)


6 Heart Beats:

eesyaheera said... [Reply to comment]

kadang2 aku rasa down ambik farmasi. sebab korang semua pandai2 :(

zuhanismohamed said... [Reply to comment]

mana ada pandai..kita semua same je kot..isk..

ღ TeRU²bOzUღ said... [Reply to comment]

uiyooo. pharmacy siottt

zuhanismohamed said... [Reply to comment]

haha..mcm ape je..

Liyana said... [Reply to comment]

salam akak.
saya dapat sambung degree farmasi kat uitm..
study uitm ok x?

zuhanismohamed said... [Reply to comment]

@Liyana

asalam..
okay je. nak kata susah sangat semua course pun sama je lebih kurang. insyaallah adik boleh bawak :)