Tips Memakan Ubat Dengan Betul..

Mesti ada korang-korang yang susah nak makan ubat kan..terutamanya ubat bentuk kapsul atau pil macam panadol yang ada orang susah gila nak telan tu..bila telan rasa nak muntah balik..bek mengaku ni..haha.


.
so..ini ada sedikit teknik or cara nak memakan ubat yang betul..boleh lah apply untuk anak-anak korang or tuk diri korang sendiri pun boleh jugak..


a) ada orang suka kerat ubat tu jadi separuh..pastu makan..sebenarnya kaedah tu tak bagus sangat..sebab bila korang dah potong ubat tu jadi separuh..so dos yang sepatutnya korang dapat pun dah jadi kurang..jadi tak ade effect la kan korang makan ubat ni..

b) ada juga yang selalu hancurkan ubat macam panadol tu jadi serbuk..pastu campur dengan air pastu minum..kaedah tu pun tak bagus juga..sebab bila korang hancurkan ubat tu..kadang-kadang struktur bahan dalam ubat pil tu dah berubah and mungkin mengubah keefektifan ubat tu..

c) so..cara mudah ialah korang jangan hancurkan ubat tu..tapi ambil ubat tu dengan jus oren atau jus buah-buahan lain..jadi kurang sikit rasa pahit kan..tapi korang jangan melantak makan dengan air gas ke ape pulak..memang tak kan berkesan lah :p

d) and kata terakhir.if doktor kata makan ubat tu 2 biji sekali sebelum atau selepas makan..sila patuhi arahan doktor korang ya..ada sebab tu..hehe..

ini saja tips yang diinspirasikan dari Prof ABAM..sape tu??hehe..hanya saya dan sesetengah orang je yang tahu..admire him so much.. :)




10 Heart Beats:

Tomato Gurl's Life said... [Reply to comment]

nice tips..yg pntg jgn lupa mkn ubat ikut yg doc bgth..hehe..

echah mashuri said... [Reply to comment]

suka telan ubat!heee

zuhanismohamed said... [Reply to comment]

cik tom : btl2..and makan sampai habis..jangan separuh2 aje :)
echah mashuri :bagus lah..kalu susah yg payah skit ni..hehe..

caliph shuriken said... [Reply to comment]

besar ubat tu.. nk telan msti pikir byk kali, hukk...

zuhanismohamed said... [Reply to comment]

hehe..telan slow2 mesti boleh punya :)

ishiko said... [Reply to comment]

panadol bhye utk ksihtan... ambil mase bertahun nk hadam..so kurangkan yer...

zuhanismohamed said... [Reply to comment]

oh..ye ke..
baik..
first time dengar ni..

eesyaheera said... [Reply to comment]

thanks for the info. sape la tak reti telan ubat tu

zuhanismohamed said... [Reply to comment]

haha..tak tahu lah.. :p

Hariz said... [Reply to comment]

Thanks Atas Perkongsian :)

New Entry Prof-Hariz
Apakah kita melaksanakan ibadat puasa atau puasa adat?