Kuew teow Kungfu ? Senang Je Weh ! He He..



As salam..


Sebelum ni housemate saya blogger EeSyaheera dah tunjuk cara macam mana nak buat sushi..nak tahu macam mana nak buat sushi dengan mudah ? klik SINI ..kalau dah pandai buat tu boleh la kau orang buat sendirik tak payah lagi beli kat Sushi King yang mahal tu..he he..


Oh hari ini nak tunjuk pulak resepi Kuewtiaw Kungfu..ini pun saya berterima kasih dekat Mizz Nanas sebab saya berguru dari dia..he he..memang mantop lah kuewtiaw kungfu dia ni :)


Resepi Kuew teow Kungfu ( modified version )


Bahan-bahan :

1 paket kuey teow 
Telur
Isi ayam potong kecil-kecil (mix seafood pun tak pe)
Sayur-sayuran ( ikut selera masing--masing..contoh: kubis,sawi,lobak merah)
Cili padi 
Bawang putih dan merah yang dicincang 
1 sudu tepung jagung 
Sedikit sos tiram 
Air secukupnya 
Serbuk lada hitam / lada putih 
Garam 
Perahan limau nipis (bagi sesiapa yang suka masam)


Step untuk kuew tiaw : 

a) Pukul telur dengan garam dan sedikit lada hitam/ putih di dalam gelas/mangkuk. 


b) Masukkan kuew teow dalam gelas/ mangkuk tadi.



c) Kuew teow tadi dituangkan ke dalam kuali yang dah diletakkan sedikit minyak.


d) Balikkan supaya kedua-dua belah masak.




 Step untuk kuah :

a) Tumis bawah merah dan putih dengan sedikit minyak sehingga kekuningan..kemudian tambah isi ayam dan goreng sehingga masak.


b) Tambah kan air..boleh tambah air banyak sedikit jika mahu lebih kuah.


c) Masukkan sayur-sayuran dan cili api. 


d) Masukkan sedikit garam, sedikit sos tiram, kiub ayam (jika mahu), dan serbuk lada hitam .


e) Tambahkan tepung jagung sedikit demi sedikit yang terlebih dahulu dibancuh dalam air hingga kuah pekat.


f) Sekiranya rasa dah sedap, okay sedia untuk dihidang bersama kuew teow tadi.





Sorry lah presentation buruk betul sebab ini untuk makan sendirik aje..hi hi..mudah saje kan? 



 Selamat Mencuba !


P/s : terima kasih kepada kawan-kawan yang membantu dalam menjayakan masakan ini :)

21 Heart Beats:

:: noremy bte rahmat :: said... [Reply to comment]

sedapnyer!

zuhanismohamed said... [Reply to comment]

@:: noremy bte rahmat ::

sedap ke.? cer try dulu baru tahu ! hehe

Cik Ezy said... [Reply to comment]

rajinnye masak..
hehekk
nk order 1 leh?
hahakk

echah mashuri said... [Reply to comment]

perghh..sedapnyaaa.ecah mmg pemint tegar kuetiaw kungfuu nihh.segala jenis kuetiaw lah kira..peh.nakkkkk zue!heeee

Shafiq Rosli said... [Reply to comment]

wah,smue dh start wt entri resepi..hehe

silverlocket said... [Reply to comment]

memang sedap!!!!!!!!!!!!!! i lyke

matpek's property said... [Reply to comment]

@Shafiq Rosli jgn risau shafiq..nanti aku cari resepi nasi goreng ayam kegemaran ko..hahahhaha

zetty said... [Reply to comment]

waaa sedap2 :))

nur afiza said... [Reply to comment]

weewitttt!!! suke sgt cik nanas!! feedback yg super c0ol dr cik zuhanis..hihihi superb kan bekungfu ngn kueyteow ni...sedapp n puas hati! beli kat luar sgt mahai...buat sdri jgk bebaloi2~ hehehhe tenkiu zuhanis~

Tapak Kaki said... [Reply to comment]

kalah chef wan dowh.hehe

zuhanismohamed said... [Reply to comment]

@Cik Ezy

ha ha..boleh..5rgt satu mangkuk eh ! he he

zuhanismohamed said... [Reply to comment]

@echah mashuri

eh yeke..tp xsedap pun tu echah nak jugak ke ni ! he he

zuhanismohamed said... [Reply to comment]

@Shafiq Rosli

konon wanita sejati la tu ! he he

zuhanismohamed said... [Reply to comment]

@silverlocket

yeke...tq2 sebab suka ! hi hi

zuhanismohamed said... [Reply to comment]

@matpek's property

amboi.manja nya..ha ha

zuhanismohamed said... [Reply to comment]

@zetty

nampak je sedap ni..he he..tp xla sedap sgt..hi hi

zuhanismohamed said... [Reply to comment]

@nur afiza

tu la..first time try nasib baik jadi..tq eh share resepi..lepas ni share la byk2 lgi boleh sy try ! hi hi

zuhanismohamed said... [Reply to comment]

@Tapak Kaki

kool an..boleh jadi chef two ! :p

AmOyz said... [Reply to comment]

wahhhh...ni peberet den nihh..

tq 4 d recipe okayy...

nnt nak cuba jugakk lahhh...hihi

http://izmazani04.blogspot.com

eesyaheera said... [Reply to comment]

THANKS LINK KAN BLOG AKU. AKU MALAS BAB2 MASAK BENDA MACAM NI., PUDING KE KUIH KE AKU SUKA. HAHA

fRaMe+LenSeS said... [Reply to comment]

jari terus tekan kat atas.. bookmark page kamu. hee.. nak nadh cuba jugak.. hehehe ;))