Tiga Hari LI !



As salam..bila tengok kalendar dengan jam..macam tak percaya total hari latihan industri (LI) baru 3 hari..kenapa aku rasa macam dah buat 3 minggu ? =.=



Penat tu penat nya boleh tahan lah..dah lah wajib pakai jumpsuit a.k.a macam baju orang pakai tuk nuklear tu masa dalam production area..nak pergi tandas tak ade maknenye..kena turun tukar baju dulu baru boleh pergi..terpaksa la tahan kalo nah  terkencing..ha ha..



Dah bila tak ada kerja..kitorang pergi tolong operator buat kerja packing ubat..kerja tu macam mana ? kalo korang beli ubat..contohnya beli vitamin..contoh kerja packing ialah macam tampal label dekat botol..letak plastik PVC dekat penutup botol..susun dalam kotak..kerja-kerja gitu lah..ha ha..



Sebab kilang saya tak fully automatic dan banyak kerja dibuat secara manual..so semua benda tu kena lah buat guna tangan dan tenaga sendiri..leceh okeh tempek label tu..dilarang senget..wajib balance kiri dan kanan..tak sama bukak dan lekat lah balik dekat 10 kali sampai jadi straight..=.=



Sekarang baru saya paham bila orang kata kerja kilang, jadi operator kilang tu penat dan leceh..kalau lambat barang bersusun tunggu untuk disettlekan..



Tak pelah..at least sangat banyak benda yang saya dah belajar untuk tempoh 3 hari..walaupun penat dan kadang-kadang b*s*n..heh heh..tapi seronok jugak sebenarnya..dapat tengok proses buat blister tablet dan kapsul depan mata rasa kool betul.. :p



Kalo lepas ni korang ada beli ubat..Chewette C ke..Setamol..Cosamine..mungkin saya sebenarnya yang jadi tukang lekat label ubat anda tu..keh keh..



P/s : tak ada gambar sebab kamera diharamkan dalam kawasan kilang..

6 Heart Beats:

Cik Ungu Kamila said... [Reply to comment]

selamat ber LI. saya start senin depan. nebes la pulak. hehe X)

Cik Ezy said... [Reply to comment]

pengalaman tu..
bkn sng nk dpt..
selamat berpraktikal..
=)

farhanaafri said... [Reply to comment]

dalam minggu ke2 ber LI.. gud luck..!! heheee

shereena said... [Reply to comment]

gud luck dear^^

Tapak Kaki said... [Reply to comment]

ang tak seludup ke vitamin sebotol dua..hehe..

Tapak Kaki said... [Reply to comment]

ang tak seludup ke vitamin sebotol dua..hehe..